Quantcast
Channel: Norsk Tindeklub
Viewing all 119 articles
Browse latest View live

Lofoten 2012

$
0
0

Alpinklatre samlingen i Lofoten, 26/2 – 4/3 2012, ble denne gang også en suksess.
Årets NTK samling i Lofoten var nok en gang utgangspunktet for sosialt samvær og alpinklatring i verdensklasse. I år var det i hovedtall norske og svenske klatrere som utgjorde majoriteten i arrangementet. De lokale i Lofoten stilte som vanlig opp med bevertning og innlosjering i Svolvær, noe som gjør arrangementet veldig smidig og praktisk. At både Svolvær og menneskene er sjarmerende, og at det bokstavelig talt oser av fiskekultur, alt sammen dekorert med hav og fjord, gir byen et ansikt som Nordnorges Chamonix der den ligger omringet av vakre fjell.

Som i fjor ble årets samling utsat for mye vær. Heldigvis er deltakerne på NTK samlingene erfarne og selvgående med tanke på planlegging og gjennomføring av trygge fine turer. Som arrangsjør er det beroligende å vite at alle kommer seg på tur og hjem igjen, selv om «han var sterk og næsten reiv haue av folk».

Abrahamstind var fjellet som fikk de fleste av førstebestigningene. Alt fra moderate islinjer til brutal miksklatring som sluttet med overhengsklatring med hodelykt rett under toppen. Ellers ble det klatret på Sørfjellet (ved Henningsvær), Løva på Kongstind, Fløya, isklatring under Rennarelvtind og Drogen. Været tillot dessverre ikke klatring på store fjell som Vågakallen og Rulten, men vi håper neste år gir denne muligheten.

8-580x773 _EMB8180-580x872 _EMB8212-580x386 _EMB8118-580x872 _EMB8217-580x502

Noen rutebeskrivelser fra 2012 samlingen:

Green & Gray
All in
Isklatring under Rennarelvtind

Rent sosialt ble samlingen også en suksess, det var foredrag med slovenske Aljaz Anderle, superduoen Magnus Eriksson og Thomas Meling, og ikke minst storsjarmøren Stein P. Åsheim som rett og slett trollbant Prestengbrygga lørdags kveld.

Takk til alle klatrere som kom på samlingen, og tusen takk til Visit Lofoten og Vestfjorden Hotell. Vi sees neste år!

Svolvær blir utgangspunkt for samlingen 2013. NTK vil invitere de alle største alpinsklatrestjernene fra de store utland, de mest engasjerte norske klatrerne, og ikke minst alle klatrere som er eller ønsker å bli alpinfrelst. Det blir foredrag, filmer, kort-kurs med erfarne klatrere og mulighet for å leie UIAGM/IFMGA fjellførere som turfølge.

NTK styret v/ Marius Olsen og Mårten Blixt

 


Ny bok fra NTK-redaktør

$
0
0

Redaktør av NTK sitt alpinmagasin, Kjetil Grimsæth har sammen med sin bror Marius gitt ut nok en barnebok om klatring og fjell.
Denne gangen er det vinterbestigning av Store Skagastølstind som er tema, og boka er rikti illustrert med bilder og tegninger som bør være gjenkjennbare for de fleste NTK-medlemmer.
Vi gratulerer Kjetil og Marius med ny bok.

«Veien opp er lang og blant klatrere kalles fjellet Storen. Klatretur på Storen tar med store og små inn i alpinklatrernes eventyrlige verden. Rikt illustrert og med kortattede tekster er boka perfekt som nattahistorie for de minste, og som lærebok for voksne som vil bestige Storen. Med både norsk og engelsk tekst egner boka seg også som souvernir og norgesreklame.»

Boka selges i gode fjellbutikker, på Turtagrø og i Fri Flyt sin nettbutikk

Foredrag med klatre- og Tindeklublegende Ralph Høibakk

$
0
0

3. april forteller han om sine fantastiske turer gjennom et helt liv i fjellet – og viktigheten av å føle frykten på kroppen.
Ralph Høibakk førstebesteg Trollryggen for 56 år siden, sammen med Arne Randers Heen. Han var på Tirich Mir i 1964, han klatret verdens høyeste fjell med den første norske Everest-ekspedisjonen og er av de få nordmenn som har besteget Seven Summits.
Men han gir seg ikke; nylig frisoloerte han Heftyes renne på Storen og klatret Sydpillaren på Mongejura – i en alder av 77 år!

Adressen er Fri Flyt as, Sandakerveien 24c, C6 (vis á vis Hopp i Havet).

Norsk Tindeklub i Dagens Næringsliv D2

$
0
0

Med langsomme bevegelser legger Tor Nedkvitne flaggvimpelen i fanget og folder den ut. Han sitter dypt inne i Skagadalen, i selve hjertet av Vest-Jotunheimen. Tusen meter over ham troner Store Skagastølstind, selve arnestedet til Norsk Tindeklub.

Artikkelen tar for seg klubben og dens historie, med fine bilder fra Skagadalshytta og fjellene rundt.

Om du ikke har papirutgaven, kan du lese artikkelen her

Borebolter på sydpilaren av Klauva

$
0
0

Boltedebatten har de siste ukene blomstret opp igjen etter at en ny rute er etablert med bruk av borebolter på Klauva. Pilaren ligger godt over tregrensa med en anmarsj på flere timer fra Isfjorden i Møre og Romsdal. Den nye ruten har til sammen 34 borebolter, hvorav 24 bolter er satt i ruta og 10 av boltene er brukt som standplass/rapellfeste. Ruta er 5 taulengder og går mellom de etablerte rutene «Draumen om dei kvite hestane» og «Grahingsten».


Dette er et brudd på NTK sitt syn på bolting over tregrensen. Norsk Tindeklub ønsker i forbindelse med dette å klargjøre og minne på sitt standpunkt vedrørende bolting i fjellet;

Bruken av borede ekspansjonsbolter i fjellet har de siste år skapt sterke reaksjoner fra det norske alpine klatremiljøet.

Bruken av borede ekspansjonsbolter i fjellet har de siste år skapt sterke reaksjoner fra det norske alpine klatremiljøet. Norsk tindeklub har ved flere tilfeller reagert på bruk av borebolter på vegne av dem som klatrer i høyfjellet i Norge. Uttalelsen fra Norsk tindeklub var bygget på den norske tradisjonen for friluftsliv i høyfjellet der forutsetningen om sporløs ferdsel er grunnleggende. Det norske samstemte synet på hva som er akseptabelt ble gjort kjent gjennom ledende internasjonale klatremedier og synes å ha festnet seg ved at ledende alpinister nå benytter begrepet ”Norwegian style” ved omtale av alpine ruter som er gått i god stil og uten bruk av borebolter.

Opp gjennom den alpine fjellklatringens historie har det vist seg at det å mestre linjen man har sett seg ut er en viktig del av den friluftsopplevelse som alpin klatring i høyfjellet gir. Av denne grunn blir kvaliteten og innholdet av klatreopplevelsen viktig.

For de aller fleste som selv har klatret i fjellet vil faste installasjoner redusere dette viktige elementet av mestring. Kravene til å lese fjellet og skaffe seg erfaring med trygg bruk av naturlige sikringsmidler blir redusert. På denne måten forflates og ødelegges en sentral dimensjon av friluftslivet i høyfjellet.

Det er allment akseptert at bruk av borede bolter i fjellet medfører færre og enklere krav til veivalg, egenferdighet, konsekvensanalyse og sikringsarbeid. Det blir lettere å komme seg opp ruter der man ikke har overskudd og margin. Dersom det først er boret noen bolter i et fjellmassiv vil gjerne bruken av borebolter eskalere ved at tilreisende klatrere lettere vil oppfatte at det er akseptabelt å selv bore seg til en bestigning. Utviklingen blir irreversibel.

Den som borer bolter i fjellet bidrar til at stadig flere vil begi seg ut på tur over evne og uten å først ha utviklet tilstrekkelig og livsviktig alpin erfaring. Slik erfaring er helt avgjørende for å håndtere situasjonen der planen om å følge rekken av borebolter må endres. Sikkerhetsrisikoen øker enda mer når det bores bolter utenom etablerte sportsklatrefelt der det ikke er noen klatreklubb som tar ansvar for å dokumentere, kontrollere, vedlikeholde og skifte ut gamle bolter.

Blant dem som klatrer i høyfjellet vil det kunne være diskusjoner om det kan være akseptabelt å plassere en enkelt håndborret bolt for å etablere en ny rute uten å sette seg i livsfare. Norsk Tindeklubs generelle syn er at dilemmaet bør unngås ved at klatrere velger seg linjer i fjellet de er kompetente til å klatre uten å risikere slik livsfare. Det kan innebære at mer aktive og kompetente klatrere kanskje blir førstebestigeren, eller at en må trene mer for å kunne komme tilbake og gjøre bestigningen på en sikker måte når egen form og forholdene gjør det trygt.

Ny bok om «Storen»

$
0
0

NTKs egen klatrehistoriker og styremedlem Arne Larsen har skrevet en ny og spennende bok om Store Skagastølstind.
NTKs medlemmer kan nå bestille boka til en gunstig pris direkte fra forlaget (Friflyt).

Se vedlegg for info om boka og bestilling.

Vi gratulerer Arne med ny bok som helt klart bør være i bokhylla til alle NTK-medlemmer

Nytt nummer av magasinet Norsk Alpinklatring

$
0
0

2015-utgaven av NTK sitt tidsskrift for Norsk Alpinklatring er endelig ute i hyllene. Vi synes dette er tidenes beste nummer spekket fullt av spennende og gripende historier!
Her kan du blant annet lese om:

  • Stetind spesial – 9 artikler viet Stetind – både nye og gamle historier
  • Bilderapport fra Patagonia
  • Intervju med Paula Voldner
  • Den nye naturlige gullalderen – om nye harde bestigninger på naturlige sikringer
  • Raske menn – Intervju med noen av Norges raskeste alpinist
  • Førstebestigningen av Romsdalshorn
  • Nye bestigninger fra hele Norge
  • Storen – en prat med Arne Larsen om fjellet og boken

Og så mye, mye mer……..

NTFAK15Du får kjøpt magasinet hos Narvesen, VPG og i andre velassorterte klatrebutikker.
Butikker som ønsker å selge bladet, ta kontakt med Varri as

Ny klatrefører for Jotunheimen!

$
0
0

Den nye føreren for Jotunheimen er ferdig i trykken, og er på vei ut til butikkene nå (blant annet VPG og Turtagrø).

Under er en beskrivelse fra redaksjonskomiteen:
«Klatrefører for Jotunheimen er en komplett fører over klatrerutene i Norges mest alpine fjellområde. Boken inneholder i alt beskrivelser av 292 ruter – hvorav 15 er nye siden forrige utgave – og 15 ryggtraverser. Rundt en firedel av rutebeskrivelsene er supplert med detaljerte skisser. Tidsspennet i Jotunheimens klatrehistorie strekker seg fra 1820 til 2014.
Det er 100 år siden Norsk Tindeklub publiserte den første klatreføreren for Hurrungane, i form av en artikkel i Turistforeningens årbok for 1915. Foreliggende klatrefører er derfor å betrakte som en jubileumsutgave.

Pris kr. 380

Klatreførerens utfyllende tekster inneholder mye nytt stoff. Dette er fordelt på innledningen, beskrivelsen av Jotunheimen og 23 frittstående tekster om ulike emner.

Jotunheimen_Utkast_Omslag


Pressemelding om Via Ferrata

$
0
0

Norges Klatreforbund har sammen med blant andre Norsk Tindeklub kommet med en pressemelding om utvikling av Via Ferrata i Norge. Uttalelsen kan leses under:

Pressemelding fra Norges Klatreforbund den 26.06.2015

Klatring som organisert aktivitet i Norge har røtter tilbake til 1800-tallet. Når klatrere har sikret seg i utsatt terreng, har dette vært gjort med tau, gjerne med sikringer som man kunne ta med seg videre. I Norge har klatring tradisjon for å være en naturnær aktivitet, med læring og utvikling av egen kompetanse og fare-håndtering i fokus. I andre land kan det være annerledes – både historisk, politisk og ideologisk.

Via ferrata betyr «jern-veg» på italiensk, og beskriver faste installasjoner i fjellsider. Dette innebærer som regel permanente stål-wire og stigetrinn i fjellveggen som gjør det enklere å ferdes der. Slike anlegg hadde sin opprinnelse som militære installasjoner sydover i Europa, og har senere blitt brukt mye som turmål også for sivile. Via ferrata er et relativt nytt fenomen i Norge.

Norges Klatreforbund frykter at etablering av Via ferrata skaper en presedens som er uheldig. Flere andre organisasjoner deler denne bekymringen.

  • NKF mener at jernstiger i fjellet bryter med den norske tradisjonen for mest mulig sporløs ferdsel.
  • Stigene kan ødelegge for nåværende eller framtidige klatremuligheter i fjellveggen.
  • Vi er bekymret over at byggingen skjer uten involvering av alle berørte parter.
  • Flere bygger nå slike stiger på kommersielt grunnlag. Vi ser at krav om betaling for bruk av dem utfordrer prinsippet om fri ferdsel og lik tilgang for alle i utmark.

Denne typen anlegg bryter kort og godt med norsk klatre- og frilufts-tradisjon.

Vi ser at slike anlegg blir etablert med den argumentasjonen at «det er en god introduksjon til fjellklatring». NKF er uenig, og mener at disse stigene ikke representerer fjellklatring i den forstand ordet har vært brukt i Norge. Vi mener også at terskelen til bratte opplevelser er lav nok uten tilrettelegging av denne typen. Klatresporten er i voldsom vekst, og utøverne finner veien til fjellveggen gjennom både kursing og tradisjonelle klatreturer – med kommersielle aktører, frivillige organisasjoner, familie og bekjente.

Vi stiller oss undrende til at norsk reiseliv satser på kopier av Italienske opplevelser, i stedet for å utforme produkter som er basert på det unike ved Norsk natur og våre frilufts-verdier. Det finnes masse gode reiselivsprodukter som etterlater få spor i fjellet og som gir en flott naturopplevelse.

Norges Klatreforbund mener Via ferrata bør reguleres gjennom plan- og bygningsloven, med en søknadsprosess der alle berørte parter blir hørt. En forbedring av saksgangen er viktig for å sikre et godt beslutningsgrunnlag, der alle sider av sakene blir belyst og vurdert, og lokale og nasjonale organisasjoner får muligheten til å uttale seg. Vi bistår gjerne med å utforme gode rutiner og retningslinjer for dette.

Mvh

Reidun Bolsø
President i Norges Klatreforbund

For spørsmål fra pressen:
Reidun Bolsø – NKF President:
reidunbo@gmail.com
959 71 990

Nikolai Kolstad – NKF Administrasjon:
nikolai@klatring.no
410 62 310

Øvrige uttalelser fra andre organisasjoner i anledning NKFs uttalelse:

Styret i Nortind:

«NORTIND mener at via ferrata anlegg ikke må etableres i områder som er egnet for tradisjonell klatring. Generelt mener vi at etableringen av via ferrata i Norge i dag er ute av kontroll, og vi vil sterkt advare mot nyetableringer. Vi vil støtte NKF i arbeidet for at etablering av via ferrata-anlegg må omfattes av Plan og bygningsloven:»

Kontaktperson Ola Einung: oe@hivolda.no

DNT Fjellsport ved styreleder Torbjørn Aass:

«Etablering av via ferrata opp en klippevegg kan rokke ved retten til fri ferdsel i fjell og utmark. Krav om betaling for bruk av via ferrataanlegg vil være i konflikt med allemannsretten, og kunne svekke denne på sikt.

Å lære seg å mestre naturen og å gå tur etter evne, er viktige elementer i norsk friluftstradisjon. Å gå en tilrettelagt via ferratastige kan være en spennende utfordring for mange. Gjennom kurs i fjellsport ønsker imidlertid DNT å gjøre det mulig å tilegne seg ferdigheter nødvendig for å oppleve naturen slik den er. Dette er en annen form for tilrettelegging det er viktig å være bevisst på verdien av. I dette perspektivet har via ferrata ingen plass.»

Kontaktperson Torbjørn Aass: torbjorn.aass@gmail.com / 959 41 178

Styret i Norsk Tindeklub ved styreleder Elisabeth Nøst:
«Norsk Tindeklub (”NTK”) landets mest tradisjonsrike klatreklubb arbeider aktivt for bærekraftig og sporløs ferdsel blant fjell og tinder. Dette handler om en fornuftig forvaltning av våre verdier.

Klatreetiske prinsipper med sterk forankring i sporløs ferdsel og minimal tilrettelegging har vært svært sentrale i utvikling av den Norske klatretradisjonen. Disse etiske prinsippene ble relativt tidlig etablert i Norge og har de siste årene blitt sett på som en internasjonal referanse for god klatre etikk. Disse prinsippene har frem til nå bidratt til at våre flotteste fjellområder stort sett har vært skånet for ødeleggende spor etter klatring og har ikke begrenset utvikling av gamle så vel som nye klatreområder i Norge.

Sporløs ferdsel sikrer muligheten til å finne veien selv også for de neste klatrerne og dermed gi de samme opplevelse som førstebestigerne. Hver enkelt klatrer må imidlertid tilegne seg tilstrekkelig erfaring og ferdigheter for å kunne ferdes trygt. Via ferrata bryter radikalt med den lange klatretradisjonen i Norge for sporløs ferdsel og mestring på egne vilkår, og vil både komme i konflikt med og redusere muligheten til å oppleve dette for dagens og fremtidens generasjoner

Fjell og tinder er vår og fremtidige generasjoner sin arena for å utøve tindesport og all annen aktivitet i fjellet, og vi har alle et ansvar for at de ikke forringes gjennom uklok bruk. Hvis man først har sagt ja, er det ikke sikkert vi har så mye urørt fjell igjen å ta av».

Kontaktperson Elisabeth Nøst: elisabeth.nost@ntk.no / 930 61 513

Førpremiere på filmen»Everest»!

$
0
0

Se storfilmen EVEREST – og hjelp Nepal!

Vi inviterer til førpremiere i form av en Veldedighetsforestilling 15.september kl. 17:30 på Victoria kino. Hele billettinntekten går til Nepal, som fremdeles ligger nede etter jordskjelvene som tok over ni tusen liv og knuste landets økonomi.

Vær beredt på to sitrende, spenningsfylte timer; superb fotografering og med en stjernespekket rolleliste. Filmen beskriver den berømte 1996-ulykken, beskrevet i klassikeren I Tynn Luft.

EVEREST handler ikke bare om vågemot i «dødssonen», men også om ansvarsløshet og medmenneskelighet – og reiser spørsmål om hva klatresporten på dette nivå tilfører Nepal. Mange sherpa-liv forkortes som følge av risikabel jobbing. På mange av Himalayas fjellsider er det ikke bare velstående utlendinger som står i kø – men også en rekke dilemmaer og paradokser. Disse vil diskuteres i forkant av Veldedighetsforestillingen, der kjente fjellklatrere er å finne på scenen. Disse er også å treffe på et «nachspiel» etter filmen.

Billettinntektene går til Nepal, til gjenreising av stier, overnatting- og bevertningssteder langs fjellrutene m.m. «Vi vet at støtte til aktører i Nepal som bedriver ansvarlig turisme både på kort og lang sikt vil skape vidtrekkende, positive ringvirkninger for hele landet,» uttaler initiativtaker Arild Molstad. Les mer på www.reisnepal.no

Innsamlingen foregår i samarbeid med Varde-stiftelsen, og mottakerapparatet i Nepal vil bestå av et erfarent, pålitelig team av toppfolk. Den 2-årige aksjonen satser på effekt fra hver innsamlet krone, med full synlighet og minimale administrasjonskostnader.

De som ikke har anledning til å delta, men likevel ønsker å gi penger til Nepal, kan benytte REIS NEPALs kontonummer 1503 61 83133.

 

 

mail.google.com

 

 

Hans-Eivind Krabset

$
0
0

Mangeårig NTK-medlem Hans-Eivind Krabset døde i en ulykke den 22. august. Under følger et lite minneord skrevet av Geir Grimeland.

«Hans-Eivind Krabset levde et langt liv med klatring. 22. august døde han i en ulykke i Jotunheimen.

Fra 1960- og 70-årene, og videre i hvert tiår som har gått, har han vært en dedikert klatrer, en kjenner av sporten og fjellet, en kilde til flotte, nye klatreruter. Mesterstykker som El Cavallierio på Kolsås sammen med Ralph Høibakk og Anders Opdal i 1965, første fribestigning av Fandens hekletøy (6+) og Bolterisset (6) på Kolsås sammen med Ulf Geir Hansen i 1969, Via Synne (teknisk) på Andersnatten med Ivar Walaas i 1971 og Nordvestpilaren på Store Ringstind i Hurrungane (7/7+) sammen med Marius Morstad i 1978, er kun et lite tverrsnitt av alle årene med klatreklipper og høyfjell og som inspirator for klatrevenner gjennom flere generasjoner.

Våre tanker går til familie og nære venner.»

 

Dugnad Giklingdalshytta!

$
0
0

Dugnad-page-001(1)

Håper det er noen som kan ta turen opp i september! Kanskje noen lokale kan ta en dagstur?

Foredrag med Stephen Venables!

$
0
0

På vegne av David Durkan og Mountain People Nepal, inviteres det til fordrag med Stephen Venables flere steder i Norge den nærmeste tida.

David skriver:

«Stephen is one of those ‘unknown’ mountaineers we hear about but rarely meet. He has explored mountain regions all over the world – climbing new routes often on little known mountains – always with just a few friends – never using ‘sherpa’-support (to fix ropes, or carry equipment) nor using bottled-oxygen.

One route stands out (in my opinion):
Everest by the giant  Kangsjung Face – starting at 5.500 moh and rising like 3 Troll Walls on top of each other. This is not just another ‘tale’ of Everest but an ascent that is inspirational – ground breaking – and where the climbers show a respect for the very ‘soul’ of the mountain and to the sport of mountainering.»
Se plakat under for tid og sted
Poster Venables

Tidsskrift for norsk alpinklatring 2016

$
0
0

Vi samler nå inn stoff til Tidsskriftet som utgis neste år. Dersom du har tips til relevant stoff eller ønsker å bidra, så ta kontakt med Kjetil Grimsæth på kjetil.grimsath@ntk.no.

Frist for levert materiale er 18.desember 2015. Vi ønsker derfor å komme i dialog med bidragsytere så raskt som mulig. Bladet baseres på idealistiske bidrag.

Innlegget Tidsskrift for norsk alpinklatring 2016 dukket først opp på Norsk Tindeklub.

Generalforsamling 2016

$
0
0

Generalforsamlingen 2016 vil bli lørdag 23. januar kl 1700. Dette vil skje i lokalene til Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo. Nytt av året er at det også vil bli et program på dagtid for enhver smak!

Hold av datoen! Mer informasjon, samt formell innkalling vil komme senere.

Innlegget Generalforsamling 2016 dukket først opp på Norsk Tindeklub.


Generalforsamling 2016

$
0
0

23. januar 2016 vil det avholdes generalforsamling i Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo. På dagitd vil det være et utvidet program, se bildet!

Lysbilde1

Vi håper mange har mulighet til å få med seg en eller flere deler av dagen!

Innlegget Generalforsamling 2016 dukket først opp på Norsk Tindeklub.

Årets generalforsamling

$
0
0
Årets  generalforsamling  ble tradisjonelt avholdt  på Vitenskapsakademi lørdag 23 januar. Nytt av året var arrangementer på dagtid. Disse var buldrekonkurranse på Klatreverket og en samling på Nasjonalbiblioteket der forskningsbibliotekar Anne Melgård viste utvalgte deler fra Nasjonalbibliotekets samling. NTK planlegger å overføre hele klubbens arkiv til Nasjonalbiblioteket i 2016. Signar Andre Nilsen viste bilder fra alpinklatring i Chamonix og Nord Norge før generalforsamlingen.
 

NTK styret for 2016 er følgende:

 
  • Styreleder Elisabeth Nøst
  • Nestleder Sigurd Løvfall
  • Sekretær Vegard Torp Lien
  • Kasserer Lars Christian Farnes
  • Styremedlem Tore Røysheim
  • Styremedlem Signar Andre Nilsen

Bilder fra kvelden

Nasjonalbiblioteket Sherry Buldrekonkurranse Nasjonalbiblioteket Chamonix Middag Buldrekonkurranse Generalforsamling

Innlegget Årets generalforsamling dukket først opp på Norsk Tindeklub.

Artikkel om Slingsby i «The English Historical Review»

$
0
0

Det ble i oktober 2014 publisert en artikkel i det britiske historietidsskriftet «The English Historical Review» om William C. Slingsby. Styret har blitt tipset om dette og fått tilsendt en PDF-fil. På http://ehr.oxfordjournals.org/content/129/540.toc kan man lese et gratis sammendrag, og hvis man er interessert i videre lesning, så send en mail til sekretar@ntk.no for å få tilsendt den fullstendige artikkelen!

 

hilsen styret i NTK

Innlegget Artikkel om Slingsby i «The English Historical Review» dukket først opp på Norsk Tindeklub.

Vindkraftutbygging på Fosen.

$
0
0

Som sikkert mange har fått med seg, så planlegges det vindkraft på Fosen. Det er jo flott at det satses utvikling av kraftverk med en fornybar profil, men NTK stiller seg kritiske til inngrepene det vil gjøre på naturen og klatreområdene i området. Under følger et brev som ble sendt aktører i saken.

 

OPPROP MOT VINDKRAFTUTBYGGING PÅ FOSEN

Det har altså blitt klart at Statkraft med samarbeidspartnere bygger ut en stor vindmøllepark på Fosenhalvøya. I disse klimatider så er det flott at det tas initiativ til å bygge ut kraftverk av fornybar art. Når det er sagt, ser vi med skepsis på ødeleggelsene og naturinngrepene dette vil føre med seg! Utbyggingen på Fosen har så store konsekvenser for naturen at vi mener at prosjektet ikke kan karakteriseres som ”grønn energi”. Norsk Tindeklub er en klubb med erfarne klatrere som fremmer sporløs bruk av fjell og andre klatreområder. Vi opplever økt medlemstall som følge av at klatrere ønsker å vise standpunkt i forhold til dette. Vi ønsker med dette å belyse det vi mener er uheldige sider ved denne utbyggingen.

Fosen er et yndet reisemål for mange klatrere, ikke bare fra Trøndelag, men fra hele verden. Her kan det klatres hele året; buldring, sportsklatring, isklatring og naturlig sikret klatring. Fra de første klatrerne oppdaget potensialet i dette området, så har naturen og omgivelsene blitt behandlet med respekt. Dette er gjort gjennom å begrense bruken av faste installasjoner; det vil si bolter i fjellet og via ferrater/jernveier. Årsaken til at dette er sett på som viktig er fordi klatrerne har ønsket å bevare den unike urørte naturopplevelsen. Alle som har vært på tur i utenlandske fjell, for eksempel Alpene, har sett hva den grenseløse utnyttelsen og utbygging av fjellene der gjør med opplevelsen av å være ute i naturen. Der kan man ikke bevege seg fritt uten å bli påvirket av menneskelige inngrep. En reaksjon på dette er at europeere kommer til Norge for å oppleve nettopp denne type natur. Fosenhalvøya har mange andre typer friluftsturisme enn klatrere, blant annet fra tilreisende fiskere. Hva vil de tenke når utsikten blir fylt med vindmøller? Det er et viktig poeng for norsk turisme å beholde den urørte naturen! I tillegg er det viktig for de fastboende på Fosen å kunne oppleve urørt natur rett utenfor døra.

Hvis det først skal gjøres store naturinngrep er det viktig at de er dokumentert lønnsomme, både i klimaregnskapet og det økonomiske regnskapet. «Mest kraft med minst mulig inngrep» vil være en viktig rettesnor i utviklingen av kraftverk som er lønnsomme, samtidig som de er mest mulig naturskånsomme. Det er ikke verdt å ødelegge dyrebar natur for noe som ikke gir god uttelling. Vi mener disse prinsippene ikke er godt nok ivaretatt i dette prosjektet.

Norsk Tindeklub jobber for at utvikling av nye klatreområder skjer på en måte som ivaretar naturopplevelsen for de neste generasjonene. Vindkraftutbyggingen på Fosen vil ikke bare ødelegge klatreopplevelsen i årene som kommer, det vil også ødelegge naturopplevelsen for alle som bor på Fosen og verst av alt: den vil rasere naturen. Vi mener derfor det er sentralt at det i den kommende prosessen blir nøye vurdert hvor, og hvordan, veier og annen infrastruktur blir plassert. Norsk Tindeklub ønsker å kunne bidra med innspill i en slik prosess.

med hilsen

Styret i Norsk Tindeklub.

 

Dette ble sendt til:

Ordfører Åfjord: Vibeke Stjern, vibeke.stjern@afjord.kommune.no
Ordfører Roan: Einar Eian, einar.eian@roan.kommune.no
Adresseavisen: 07200@adresseavisen.no
NRK Trøndelag: 03030@nrk.no
Fosen Naturvernforening: mosteras@online.no

Innlegget Vindkraftutbygging på Fosen. dukket først opp på Norsk Tindeklub.

Tidsskrift for Norsk Alpinklatring 2016

$
0
0
Årets tidsskrift er nå sendt ut i posten til klubens medlemmer. Det finnes i utvalgte Narvesen-butikker, fjellsportbutikker og klatresentre.

Her kan du blant annet lese om:

  • Vågåkallen spesial – les historier fra Odd-Roar Wiik, Arild Meyer og Martin Skar Olslund 
  • Etter jordskjelvet i Nepal – Jon Gangdal rapporterer
  • Intervju med Hilde Bjørgås og Thorbjørn Enevold
  • Turrapporter bla fra Grønland, Blåmannen og Trollveggen

Og mye mye mer.

  • Utgiver: Norsk Tindeklub
  • Publisert: Mars 2016
  • Redaktør: Kjetil Grimsæth
Tidsskriftet kan bestilles på nett hos VPG: Tidsskrift for Norsk Alpinklatring 2016
Styret takker redaksjonen for arbeidet de gjør med Tidsskriftet!
Under er noen utdrag fra bladet:
vagakallenRAR

Innlegget Tidsskrift for Norsk Alpinklatring 2016 dukket først opp på Norsk Tindeklub.

Viewing all 119 articles
Browse latest View live